Komt Honda met een S1500 sportauto?

Geen reacties

In navolging van Toyota zou ook Honda weer een compacte sportwagen uit willen brengen. “Denk klein, snel en licht.”

Geruchten met de strekking dat Honda weer een sportauto wil introduceren zijn er vaker geweest. Na de gesprekken die het videoplatform GT Channel met meerdere insiders van het Japanse merk voerde lijkt het idee wat waarschijnlijker. Honda-technici en -topmensen schijnen het succes van de Toyota GT86 en diens broer Subaru BRZ te benijden. Net als concurrent Toyota zou Honda weer terugwillen van alleen schone naar opwindende modellen.

Nu ligt er dus een idee op tafel dat in de wandelgangen de ‘S1500’ wordt genoemd. Vanwege de naam dingt zich de vergelijking met Honda’s laatste sportieve roadster, de S2000, op. Echter, het nieuwe model zou een stuk betaalbaarder, lichter van gewicht en kleiner worden. “Denk klein, snel en licht”, zo kreeg GT Channel te horen. 

De ideeën

Mogelijk wordt de S1500 nog compacter dan de Mazda MX-5; de jaren ’70 Mazda Miata komt meer in de richting. Lichtgewicht betekent circa 900 kg. Daarmee zou een 1,3 of 1,5 liter viercilindermotor met i-VTEC (intelligente variabele kleptiming) van ongeveer 130 pk voldoende. Er zou intern discussie zijn om de S1500 eventueel met middenmotor te leveren. In ieder geval wordt het een achterwielaangedreven roadster (open tweezitter) met handmatige transmissie.

Denk klein, snel en licht

Dan het uiterlijk. Hierbij moeten we helemaal niet aan de S2000 (hierboven afgebeeld) denken. De geïnterviewden zeggen dat er twee mogelijke ideeën op tafel liggen: een exterieur à la Honda Civic en een van de Japanse kei-car N-One. Daarmee zou de nieuwe sportwagen wel eens meer voor de Japanse dan op de Europese markt bedoeld kunnen zijn. De richtprijs van de S1500 is daarentegen ook voor ons aantrekkelijk: circa 15.000 euro.

Het zal nog enige jaren duren voordat we de introductie beleven – indien het idee wordt verwezenlijkt. Tegen die tijd verwachten we ook de tweede generatie Honda NSX, eveneens een sportauto maar van een heel ander kaliber.