Honda Civic Type R: nog even geduld

Geen reacties

Honda toont op de autosalon van Parijs later deze week opnieuw een concept car van de Civic Type R. Dit keer is de auto zo goed als productierijp.

Het is nog niet de definitieve versie, maar de Civic Type R Concept II die Honda op de autosalon van Parijs showt later deze week komt in de buurt. De productieversie verschijnt in de loop van volgend jaar en is de snelste en krachtigste Type R die Honda ooit bouwde – hij overtreft zelfs de legendarische NSX.

De 2.0 turbomotor heeft een vermogen van 280 pk, dat op de voorwielen wordt losgelaten. Honda heeft een mechanisch systeem ontwikkeld dat de aandrijfkrachten in het stuur moet minimaliseren. Door de turbo levert de viercilindermotor onderin veel kracht, terwijl de VTEC-techniek ervoor zorgt dat er bovenin ook veel power beschikbaar is. Honda belooft dan ook dan dat, ondanks de turbo, de Type R zijn kenmerkende hoogtoerige karakter behoudt. Schakelen gaat ‘ouderwets’ met de hand, Honda gelooft namelijk dat een handbak de enige juiste versnellingsbak is voor een Type R en daar zijn veel liefhebbers het ongetwijfeld mee eens.

Honda heeft voor de Type R de +R-rijstand ontwikkeld, die met een knop naast het stuur is in te schakelen. Deze stand zet alle systemen op scherp, waardoor de auto zelfs geschikt wordt om mee op het circuit te rijden. Honda belooft een verschil van dag en nacht tussen de normale en +R-stand.