Honda FCV Concept: nieuwe waterstofauto is bijna klaar

Geen reacties

Honda toont met de FCV Concept aan dat zijn nieuwe waterstofmodel bijna klaar is voor productie. Eind 2016 komt de auto naar Europa.

Honda toont een nieuwe concept car in aanloop naar de onthulling van de tweede generatie van zijn waterstofmodel. De FCV Concept is een doorontwikkeling van de FCEV Concept die het merk vorig jaar liet zien. De nu getoonde auto is bijna klaar voor productie, die in 2016 start.

Honda was met de FCX Clarity, die niet in Europa is verkocht, de eerste grote fabrikant met een waterstofauto. De FCV is de voorbode van het nieuwe model en komt met enkele belangrijke verbeteringen. Zo is alle techniek nu ondergebracht onder de motorkap, wat mogelijk is omdat de brandstofcel 33 procent kleiner is dan voorheen. Het vermogen neemt juist toe, tot 100 kW (136 pk).

Ook de actieradius is verbeterd, het is nu mogelijk om met een keer tanken 482 kilometer ver te komen. Het tanken van waterstof duurt net zo lang als van gewone brandstof.

De FCV Concept is onverminderd aerodynamisch vormgegeven, voor een zo gunstig mogelijke stroomlijn. Wel heeft Honda belangrijk meer interieurruimte gecreërd, waardoor de waterstofauto nu volwaardige zitplaatsen voor vijf personen biedt.

De auto komt eerst in Japan op de markt, begin 2016. Later volgt Europa, maar Honda zal waarschijnlijk per markt bekijken of het zinvol is om de auto te gaan verkopen. Er moeten namelijk wél waterstofstations zijn.