Honda NSX ‘instant response’ voert rijdersinput sneller uit

Geen reacties

Honda ons warm maakt met het NSX ‘instant response’ concept dat officieel Sport Hybrid Super Handling All-Wheel Drive heet. Nu kijken we nóg meer uit naar de rijkunsten van de supersportauto. Die zijn over 2 weken voor het eerst te zien.

Vorig jaar onthulde Honda al de nodige info en cijfers van de nieuwe generatie NSX. Het deed ons watertanden. Nu we meer te weten komen staan we nog harder te trappelen. Want het Japanse merk heeft verschillende technieken geïntegreerd zodat de supersportwagen supersnel gehoor kan geven aan maar de geringste input van de bestuurder. 

Honda noemt dit concept Sport Hybrid Super Handling All-Wheel Drive of in gewone mensentaal ‘instant response’, onmiddelijke reactie. Technisch komt het erop neer dat de aandrijfmotor – een 3.5 V6 twinturbo middenmotor – en transmissie – een negentraps automaat met dubbele koppeling – worden ondersteund door een Twin Motor Unit (TMU), twee elektromotoren die elk een voorwiel aandrijven. De TMU zorgt ervoor dat de opvolging van bestuurdersinput rapper volgt dan normaal.

Zo behoudt de TMU aandrijvingskracht tijdens het schakelen. Ook het insturen gebeurt haast ‘pro-actief’, aldus Honda. Je kunt bijvoorbeeld supersnel weer het gaspedaal indrukken om de bocht uit te komen. Daarnaast draagt de TMU bij aan tractie en regelt het dat rem-energie teruggewonnen wordt. 

Op onderstaande video zie je hoe instant response de auto als de bliksem van z’n plek laat schieten. Wauw! Hier profiteert de NSX dat het koppel van de elektromotoren plus de tractie van de All-Wheel Drive al beschikbaar zijn nog voordat de wagen in beweging is gekomen. Overigens kan het dynamische karakter van de sportauto naar wens worden ingesteld, dankzij het Integrated Dynamics System.

Festival of Speed

Om te laten zien wat het Sport Hybrid SH-AWD-systeem in de praktijk kan demonstreert Honda de NSX over 2 weken. Op zaterdag 25 juni rijdt Formule 1-coureur Jenson Button tijdens het Britse Goodwood Festival of Speed de NSX zo snel mogelijk de befaamde wedstrijdheuvel op. Een dag later is feest in het Amerikaanse Colorado Springs. Daar is de NSX zelfs pace car in de Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb. Honda Nederland, wanneer zijn wij aan de beurt?