Honda Civic Hybrid is populairste nieuwe leaseauto

Geen reacties

Steeds meer mensen kiezen voor een Honda wanneer zij een nieuwe leaseauto mogen uitzoeken. De hybride Civic staat nu zelfs bovenaan in de lijst van nieuw te registeren leaseauto’s. Dat is vooral te danken aan de gunstige belastingregels voor auto’s die schoon en zuinig zijn.

Jarenlang werd de top 5 van leaseauto’s aangevoerd door Duitse en Franse auto’s als Volkswagen, Opel en Peugeot. Die tijd lijkt voorbij. Nadat vorig jaar de Ford Mondeo de meest geregistreerde nieuwe leaseauto was, heeft de Honda Civic Hybrid het stokje overgenomen in het eerste halfjaar van 2009. Het is het eerste Aziatische automodel dat deze plaats bereikt.

De leasemaatschappijen registreerden tussen januari tot en met juni 2009 3.184 hybride Civics op hun naam. Dat is een groot deel van alle 4.140 geregistreerde lease-Honda’s. Het merk vertoont dan ook, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008, een opmerkelijke stijging van +109 procent. De Honda Civic Hybrid is zo populair vanwege het gunstige belastingregime.

Leaserijders hoeven voor deze zuinige, schone auto slechts 14 procent van de cataloguswaarde op te tellen bij hun fiscaal inkomen. En die catalogusprijs is al gunstig, dankzij de BPM-vrijstelling en het voordelige tarief voor motorrijtuigenbelasting. Dat laatste is nu nog een kwart van het geldende tarief maar daalt volgend jaar zelfs naar nul. De populariteit van hybrides is ook terug te zien bij de Toyota Prius. Maar omdat dit model tijdelijk slecht verkraagbaar was, eindigt de Prius op de vijfde plaats als populairste leaseauto.

Op de tweede en derde plaats zijn de Volkswagens Passat (3.052 registraties) en Golf (3.027 stuks) te vinden. In totaal is Volkswagen nog altijd het merk dat het vaakst wordt gekozen door leaserijders die een nieuwe auto uit mogen zoeken. Dat gebeurde in het eerste halfjaar meer dan tienduizend keer. Naast Honda vertonen Audi (+45,9 procent) en Nissan (+38,7 procent) grote stijgingen. De verliezers zijn Peugeot (-38,9 procent) en Renault (-32,8 procent).

Door de crisis daalt het aantal nieuw te registreren leaseauto’s. In het eerste kwartaal van 2009 is dat nog niet zo zichtbaar, omdat er nog veel lopende leasecontracten zijn. Maar vanaf maart zijn de nieuwe registraties duidelijk afgenomen, met een percentage schommelend rond de 20 procent. Aumacon, het bureau dat bovenstaande cijfers analyseerde in opdracht van VWE, verwacht over geheel 2009 een daling van 18 procent ten opzichte van vorig jaar.