Crashtest voor Honda Civic en Jeep Compass

Geen reacties

Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft twee nieuwe modellen onderworpen aan een botsproef. De resultaten zijn nogal uiteenlopend.

De Honda Civic weet in de nieuwste crashtest van EuroNCAP de maximale score van vijf sterren te halen. Op het gebied van inzittendenveiligheid scoort de Japanse hatchback met 94 procent zeer hoog. Ook de veiligheid voor kinderen is goed, de Civic haalt hier 84 procent van de punten binnen. De voetgangersveiligheid is bij veel geteste auto’s nog altijd niet goed maar de Civic scoort met 69 procent bovengemiddeld. Ook goed is bescherming tegen een whiplash.

Iets minder goed scoort de Jeep Compass. Dit model werd vorig jaar vernieuwd maar de basis stamt alweer uit 2006. Dat verklaart wellicht de score van twee sterren. Die wordt veroorzaakt door een aantal specifieke onderdelen. Zo haalt de Compass 0 punten bij de paaltest, waarbij een zijdelingse aanrijding met een lantaarnpaal of boom wordt gesimuleerd. Het bovenlichaam is bij zo’n impact zeer kwetsbaar in de Compass. Op de overige onderdelen van inzittendenveiligheid scoort de Compass voldoende, ook de kindveiligheid is in orde met een score van 76 procent.

Voetgangers kunnen beter zorgen dat ze niet worden aangereden door een Compass, de kans op letsel is groot. Verder keurt EuroNCAP – zonder daarover in detail te treden – de gordelverklikkers van de Compass af. Ze voldoen volgens de organisatie niet aan de door EuroNCAP gestelde eisen.