Honda showt nieuw topmodel

Geen reacties

Op de Autoshow van New York schittert op dit moment de splinternieuwe Acura RL, een auto die bij ons bekend staat als Honda Legend. De Amerikanen kunnen deze herfst kennismaken met de nieuwe Acura, waarna eind 2005 Europa pas aan de beurt zou zijn.

In de Verenigde Staten is Acura de luxe divisie voor Honda, zoals Toyota luxe modellen uitbrengt onder de naam Lexus. We zullen het voor het gemak maar even op de nieuwe Honda Legend houden. De auto is volgestopt met nieuwe snufjes, zoals een nieuwe vorm van vierwielaandrijving, door het merk zelf SH-AWD (Super Handling All Wheel Drive) genoemd. Dit systeem zorgt volgens Honda voor spectaculair goede rijeigenschappen, beter dan bijvoorbeeld een Audi A6 quattro.

Daarmee is gelijk een belangrijke concurrent genoemd, want Honda mikt met de Legend op het luxe segment waarin het merk de strijd wil aanbinden met bijvoorbeeld Mercedes en BMW. Dan kun je dus rekenen op een uitgesproken luxueus interieur, met lederen bekleding, houtaccenten en de modernste technische voorzieningen.

Onder de motorkap huist een van Hondas nieuwe V6-motoren met VTEC-techniek, en met een vermogen van 300 pk. Via een vijftraps sequentiële Sportshift automaat kan de bestuurder met paddles aan het stuur dit vermogen op de vier wielen overbrengen. In de nieuwe Legend is zoveel mogelijk aluminium toegepast, bijvoorbeeld in de subframes, wielophanging, motorkap en kofferdeksel. Dat moet de auto uiteraard zo licht mogelijk maken. De auto die in New York op de Autoshow te zien is als Acura RL is officieel nog een concept, maar zal in vrijwel ongewijzigde vorm op de Amerikaanse markt komen. Voor de transformatie tot Honda Legend zijn nog wel enkele wijzigingen noodzakelijk.