Honda heeft de boot gemist

Geen reacties

Topman Takeo Fukui van Honda heeft zijn bedrijf eens even flink wakker geschud. Volgens hem heeft zijn merk de boot al gemist bij de ontwikkeling van een hybrideauto en ook de Civic slaat niet aan bij het publiek. Om verdere neergang te stoppen moet er volgens Fukui nu echt iets gebeuren.

Een van de plannen van Takeo Fukui is dat er meer geïnvesteerd moet worden in de ontwikkeling van milieuvriendelijke en energiezuinige autos. Fukui vindt zijn bedrijf te saai en teveel risicomijdend. Hij kijkt met scheve ogen naar Toyota, dat volgens hem net zo saai is, maar tenminste een flinke pot met geld heeft en een succesvolle Prius. Honda begon destijds tegelijkertijd met Toyota aan de ontwikkeling van een hybrideauto, maar heeft daarin niet voldoende geld gepompt. Met als gevolg dat Toyota inmiddels koploper is op dat gebied en in Europa met de Prius zelfs de titel Auto van het Jaar 2005 in de wacht heeft gesleept.

Fukui spiegelt zich liever aan BMW en wil autos maken die meer prikkelen. Daarvoor is er onlangs een nieuw onderzoekcentrum geopend waar hard gewerkt wordt aan nieuwe energiezuinige technieken, zoals hybride- en brandstofcelaandrijving. Maar ook in design moet meer geïnvesteerd worden. Fukui gaat daarin zo ver dat hij zelfs een tijdelijke verkoopdaling accepteert als de ingenieurs meer tijd nodig hebben om mooiere en betere autos te maken. We wachten met spanning op de nieuwe modellen.