Prijzen husselen in autoland

Geen reacties


De nieuwe BPM-regels zorgen voor veel verschuivingen in de prijzen van auto’s. En niet alleen de belastingveranderingen zijn daarvoor verantwoordelijk, ook importeurs doen een duit in het zakje. Onder andere Volkswagen, Toyota en Hyundai verlagen een aantal modellen, los van de slurptax, flink in prijs.

Eén van de opmerkelijkste slachtoffers in het nieuwe belastingstelsel is de Smart Fortwo Hybrid, die vanaf vandaag 290 euro meer kost. Het is te wijten aan het feit dat lengte meetelt in de beoordeling van het energielabel. Over slachtoffers gesproken, twee modellen zien we door de maatregelen niet meer terug in de prijslijsten: de Kia Carnival verdwijnt helemaal en Citroën laat de C1 HDi voor wat ‘ie is. Verder zijn zo’n beetje alle grote SUV’s en MPV’s honderden tot duizenden euro’s duurder geworden. Sommige modellen kosten vanaf vandaag meer dan 15.000 extra.

Goed nieuws
Volkswagen voert een aantal drastische prijsverlagingen door, waarvan vooral de Polo, Golf en Passat profiteren. Als de rook is opgetrokken en alle nieuwe prijzen overzichtelijk zijn, zal duidelijk worden hoe de nieuwe concurrentieverhoudingen liggen.

Voor sommige importeurs is de invoering van de nieuwe regels reden om fris van start te gaan. Zo presenteert Honda vanaf vandaag een speciale ‘tool’ op de website, waarmee modellen geselecteerd kunnen worden op energielabel. Zo kan de bezoeker ook meteen zien hoeveel korting of toeslag hij of zij moet betalen.