Ecotrainer: zuinig rijden volgens Honda

Geen reacties

Honda heeft de Ecotrainer bedacht, een systeem dat bestuurders op een leuke manier moet stimuleren om zuiniger te rijden. Een soort Tamagotchi voor in je auto, waarbij groeiende boomblaadjes aangeven hoe zuinig je hebt gereden.

Het basisprincipe van de Ecotrainer bestaat uit twee onderdelen. Bij het indrukken van de Econ-knop worden de motor en CVT-versnellingsbak aangestuurd. De airco werkt energiebesparender en de regeneratie van remenergie wordt versterkt. De gevolgen van onregelmatig en onzuinig rijden probeert het systeem zoveel mogelijk te egaliseren.

Daarna is het aan de bestuurder om zuinig te rijden, met hulp van de Ecotrainer. Allereerst is er de snelheidsmeter met gekleurde achtergrond. Blauw betekent dat je onzuinig rijdt, bij groen/blauwe verlichting gaat het al iets beter en wanneer de boel groen oplicht ben je goed bezig.

Daarnaast is er een grafisch display dat door middel van boomblaadjes aangeeft hoe zuinig je de afgelopen rit of ritten heb gereden. Een ‘lifetime-score’ laat je totale rijstijl zien. Hoe meer boompjes met blaadjes, hoe zuiniger. Wees gerust, het systeem kan ook uit. De Ecotrainer wordt voor het eerst toegepast op de productieversie van de Insight, die komend voorjaar verschijnt.