Honda komt met hybride sportauto

Geen reacties

Wellicht als reactie op de plannen van Toyota, maar in ieder geval redelijk onverwacht, tovert Honda een compacte, hybride sportauto uit de hoge hoed. De Small Hybrid Sports Concept is in maart te zien op de Salon van Genève.

Het studiemodel is een kruising tussen geavanceerde hybride-technologie en de plezierige karakteristieken van een sportauto. Het model is ontworpen door Honda R&D Europe in het Duitse Offenbach. Het idee achter de auto is om een sportauto te bouwen die een minimaal vervuilend effect op het milieu heeft, maar toch het rijgedrag biedt dat van zo’n sportieveling verwacht mag worden. Hetzelfde principe dus dat Toyota heeft toegepast bij de FT-HS concept car, die in Detroit te zien was. Waarschijnlijk is de Small Hybrid Sports Concept slechts een eenmalig project, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat in de opvolger van de CRX of S2000 elementen uit de schone sportwagen terugkomen.

De Honda FCX Concept maakt in Genève eveneens zijn Europese debuut; in vol ornaat, want het studiemodel met brandstofcelaandrijving is geheel rijklaar. In 2008 gaat Honda aan de slag met een nieuw brandstofcelvoertuig dat op dit concept is gebaseerd. In eerste instantie richt Honda zich daarbij op de Japanse en Amerikaanse markt.

Honda presenteert in Genève ook een nieuwe generatie dieselmotor. Door gebruik te maken van innovatieve technologie stoot deze diesel evenveel schadelijke stoffen uit als een benzinemotor. Een compleet nieuwe katalysator brengt de uitstoot van NOx terug tot een niveau waarmee de motor voldoet aan de strengste Amerikaanse milieunormen. Honda wil de nieuwe dieselmotor binnen drie jaar introduceren.