Honda Buggy neemt opnieuw deel aan Parijs – Dakar

Geen reacties

Na het succesvolle debuut bij de vorige Parijs – Dakar, heeft Fast & Speed ook dit jaar weer hun door een Honda motor aangedreven buggy ingeschreven voor deze beruchte monsterrit. Werd de buggy vorig jaar nog uitgerust met een vier cilinder Honda S2000 motor, dit keer heeft Honda Nederland aan het team zeer krachtige 3,5 liter V6 motoren geleverd.

De berijder van de buggy is net als vorig jaar Thierry Magnaldi, de Franse Parijs – Dakar specialist. Zijn landgenoot Didier Legal fungeert als navigator. De 26e editie van Parijs – Dakar start op 1 januari 2004 in het Franse Clermont-Ferrand. De finish is 19 dagen later in Dakar, de hoofdstad van het Afrikaanse Senegal.
De verrichtingen van de Fast & Speed Honda Buggy, en van alle andere deelnemers, zijn in die periode dagelijks te volgen op RTL5.

De geheel nieuw ontworpen buggy is het resultaat van alle afgelopen jaar opgedane ervaringen. Naast Parijs – Dakar, verscheen de Honda buggy ook aan de start bij een vijftal wedstrijden tellend voor het officiële FIA Rally Raid kampioenschap. In dit kampioenschap – met wedstrijden in Italië, Tunesië, Spanje, Turkije en Portugal – reed de Hollandse buggy constant voorin mee.

Vanaf de Spaanse Baja Aragon in juli, werd de Honda vier cilinder motor vervangen door de zeer krachtige V6. Deze motor komt uit de grotere SUVs van Honda: de Pilot en de Acura MDX. Met een inhoud van 3,5 liter levert de motor 275 pk bij een relatief laag toerental. Het koppel, wat zeer belangrijk is tijdens de zware woestijnetappes, is 380 Nm bij 4.000 toeren. We hebben voor deze Honda motor gekozen vanwege zijn hoge koppel bij een relatief laag toerental, legt Johnny Hakvoort, de directeur van Fast & Speed uit. “De karakteristieken van deze krachtbon geven ons veel voordeel. De Honda buggy heeft niet alleen een andere motor, ook de ophanging en de carrosserie zijn danig veranderd ten opzichte van het vorige model. We wisten liefst 200 kilogram te besparen op het gewicht van de oorspronkelijke Honda buggy en ook het zwaartepunt ligt nu lager, voegt teammanager Henk Hellegers toe. We hebben natuurlijk te maken met een minimum gewicht, maar daar komen we nu dicht bij. Door de nieuwe carrosserie en de krachtiger motor hebben we nu een veel hogere topsnelheid. Theoretisch kunnen wij ons nu meten met de grote fabrieksteams. De afgelopen weken heeft het team uitgebreid getest in Duitsland en rijder Magnaldi was zeer te spreken over deze jongste creatie uit het Gelderse Ulft. Voor de service tijdens de ruim 11.000 kilometer lange tocht, heeft Fast & Speed de beschikking over een compleet als mobiele werkplaats ingerichte Ginaf 6X6 vrachtauto. Daarnaast is er nog een snelle wedstrijdtruck voor kleine reparaties onderweg.

Het complete team vertrekt op 28 december richting Frankrijk. Op 30 en 31 december vindt de technische keuring plaats in Clermont-Ferrand en op Nieuwjaarsdag is aldaar de start en de proloog. Op 2 januari gaat het richting Narbonne voor de eerste klassementsproef. Na een tweede klassementsproef in het Spaanse Castellon wordt op 3 januari ingescheept voor de overtocht naar Marokko. Een dag later begint voor alle deelnemers het echte werk: negen dagelijkse etappes, in lengte variërend van 500 tot 1000 kilometer, brengt hen naar de rustdag in Bobo Dioulasso in Burkina Fasso. Op 14 januari gaat de tocht verder richting Dakar, waar op 19 januari de finish is. Het Nederlands/Franse team hoopt met de Honda buggy voor een verassing te zorgen in deze, zoals voorspelt, zeer zware ‘Dakar’.