Honda FCX Concept rijdt Europa in

Geen reacties

Honda’s waterstofauto FCX Concept heeft voor het eerst voet aan Europese bodem gezet. Het studiemodel maakte zijn rijdebuut in Europa op de Gotland Ring in Zweden. De auto is drie keer zuiniger dan een benzinevoertuig en twee keer zuiniger dan een hybrideauto.

De FCX Concept is een pionier van Honda op het gebied van brandstofceltechnologie. De bevindingen worden gebruikt als basis voor een compleet nieuw brandstofcelvoertuig. Dat project heeft Honda inmiddels opgestart, maar de ontwikkelingen aan de FCX Concept staan zeker niet stil. De nieuwste versie is bijvoorbeeld voorzien van een brandstofcel waarbij het water en de waterstof verticaal langs de elektroden stromen om elektriciteit op te wekken. Bij de vorige FCX Concept gebeurde dit horizontaal.

De aandrijfmotor weegt bovendien 180 kilo minder dan zijn voorganger. Het formaat is met maar liefst veertig procent geslonken. Terwijl het vermogen juist iets is toegenomen. Nu de techniek op een punt is aangekomen dat realisatie van het concept reëel lijkt, richt Honda zich ook op het interieur. Dat ziet er futuristisch uit en is voorzien van speciale stoel- en portierbekleding van een duurzaam plantaardig materiaal.