Honda Civic: sportief succes

Geen reacties

Honda heeft de Civic vernieuwd. Voor modeljaar 2004 is Hondas meest succesvolle model op tal van punten gewijzigd. Ook de snelle Civic Type R werd onder handen genomen. Geheel nieuw is de Civic IMA, een zuinige 4-deurs variant.

Voor de nieuwe Civic legt Honda meer dan ooit de nadruk op sportiviteit. Aan het gamma van de Civic worden een nieuwe 3-deurs Sport uitvoering toegevoegd, en een 5-deurs 2.0 i-VTEC met 160 pk. Deze motor kennen we uit de CR-V en geeft de Civic een topsnelheid van 208 km/h, met een acceleratietijd van 0 tot 100 km/h van 8,5 seconden. Verder is deze variant onder meer voorzien van 16 inch lichtmetaal en Vehicle Stability Assist.

Uiterlijke wijzigingen voor het nieuwe modeljaar zijn een nieuwe voorbumper en een bredere luchtinlaat. Achter vallen nieuwe lichtunits op, alsmede een nieuwe achterbumper bij de 5-deurs versie. Deze laatste heeft bovendien een kleine achterspoiler gekregen. Ook het interieur is op enkele punten gewijzigd. We noemen een sportstuur voor de 3-deurs Civic, een two-tone dashboard en een nieuwe middenconsole.

Het topmodel, de Civic Type R, kreeg weliswaar niet meer motorvermogen, maar een dertig procent lichter vliegwiel zorgt wel voor een snellere acceleratie. Voortaan zit je in 6,6 seconden op 100 km/h. Daarnaast kreeg de Type R nieuwe remklauwen en richtingaanwijzers in de buitenspiegels. Ook de voorspoiler en koplampen werden gewijzigd.

Echt nieuw is de Civic IMA, ofwel Integrated Motor Assist. Deze wordt enerzijds aangedreven door een 1,3 liter benzinemotor, anderzijds door een elektromotor. Een echte hybride, net als de Toyota Prius. Deze vorm van aandrijving brengt het brandstofverbruik terug tot 4,9 liter per honderd kilometer. Over de rijeigenschappen weten we nog niet veel, Honda belooft dat deze overeenkomen met de gewone Civic.