Honda dreigt regering Japan te verlaten

Geen reacties

In een poging om de Japanse regering tot actie te bewegen, heeft de topman van Honda gedreigd de productie te verhuizen naar een ander continent. Wanneer de Japanse munt niet wordt gestabiliseerd, dreigt Honda zelfs haar hoofdkantoor te verhuizen.

Japanse autofabrikanten hebben veel last van de yen, die steeds meer waard wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een jaar geleden was een dollar nog 114 yen waard, nu slechts 89. Bij het exporteren van auto’s naar de VS lijden de Japanners dus flinke verliezen – bovenop de toch al miserabele verkopen daar.

CEO Takeo Fukui van Honda heeft de Japanse regering daarom opgeroepen de munt snel te stabiliseren. In zijn ogen blijft de overheid laks. “Als de overheid zegt: ‘De export industrie kan ons niks schelen,’ prima, dan zullen wij daar naar handelen. Wanneer de wisselkoers nog slechter wordt, hoeven we alleen maar meer productie overzee te verhuizen, meer tijdelijke krachten te ontslaan en zelfs permanente krachten op straat te zetten.”

Fukui vervolgde tegen Japanse journalisten: “Daar bovenop zouden we kunnen switchen naar meer auto’s richting Japan importeren, research & development overzee verhuizen en in een extreem scenario ons hoofdkantoor verplaatsen naar een ander continent.” De CEO geeft aan dat dit het land meer zou schaden dan Honda zelf: “Het zou de Japanse industrie uithollen.”

De vraag is hoe serieus we de dreiging moeten nemen. Het lijkt erop dat de Honda-baas zijn regering de duimschroeven wil aandraaien, nu diverse andere staten hun auto-industrie financieel steunen. De voorgestelde verhuizing zou wel eens zo veel kunnen kosten dat het Honda’s ondergang betekent. De uitlatingen van Fukui laten wel zien dat Honda het water aan de lippen staat.

Slechts een week geleden stelde het concern haar winstverwachting naar beneden bij met 67 procent. Daarnaast is het rigoreus de kosten aan het verminderen, onder meer door het Formule 1-team in de verkoop te zetten en het Honda NSX-model te annuleren.