Hybrideverkoop EU ver achter bij Nederland

Geen reacties

De verkopen van hybrides in Nederland steken met kop en schouder uit boven het gemiddelde in Europa. Zo worden er in Nederland in absolute aantallen ruim drie keer zoveel Toyota’s Prius verkocht als in Duitsland. Dat blijkt uit een analyse van vakblad Automotive uit cijfers van databureau Jato Dynamics.

Nederland is hybrideland bij uitstek. Het marktaandeel van hybrides ligt in heel Europa op 0,49 procent terwijl dat in Nederland 4,43 procent is. Verhoudingsgewijs worden er hier dus bijna tien keer zoveel hybrides verkocht als in de rest van Europa.

Het marktaandeel van de Toyota Prius in Nederland is 2,19 procent, terwijl die in geen enkel ander Europees land boven de 0,4 procent uitkomt. In Nederland verkochten de Toyota-dealers in 2009 tot en met september bijna 6.900 Priussen. Dat ruim drie keer zoveel als in Duitsland en ruim twee keer zoveel als in Frankrijk. Nog groter is het verschil bij de Honda Civic Hybrid: zeventig procent van alle hybride Civics in Europa wordt in Nederland verkocht.

In landen als Italië en Spanje staat de verkoop van hybrides in de kinderschoenen en datzelfde geldt voor Duitsland. Het succes van de hybrides in Nederland is vooral toe te schrijven aan de fiscale voordelen die de Nederlandse overheid verleent.