Emissienorm doet Honda Civic Type R das om

Geen reacties

Honda stopt eind dit jaar met de verkoop van de Civic Type R op de meeste Europese markten. De sportieve hatchback voldoet niet aan de Euro5-emissienorm die dan van kracht wordt.

Honda kondigt aan dat de Civic Type R in Nederland en de meeste andere Europese landen eind dit jaar van de markt verdwijnt. De snelste Civic voldoet niet aan de Euro5-uitlaatgasnorm die begin 2011 voor alle nieuwe personenauto’s geldt.

Honda ziet helaas geen mogelijkheden om de Type R aan te passen aan de strengere normen en dus neemt het merk afscheid van de ‘hot hatch’. De productie in de Britse Swindon-fabriek gaat wel door voor markten waar de Europese regels niet ingaan volgend jaar. De Type R wordt ook geëxporteerd naar Japan.

De Civic Type R heeft een 2.0 16v onder de motorkap met een vermogen van 201 pk. Dat vermogen bereikt de krachtbron pas bij een indrukwekkende 7.800 tpm. Het maximale koppel van 193 Nm is bij 5.600 tpm paraat. De topsnelheid van de Type R bedraagt 235 km/u maar nog indrukwekkender is het 0 tot 100 sprintje, dat legt de snelle Civic in slechts 6,6 seconden af. Wie nog een Type R wil hebben heeft nog tot december de tijd om er een te kopen. De vanafprijs bedraagt 39.450 euro.