Spirra: Korea’s eerste supercar

Geen reacties

Het prototype voor de Spirra werd al in 2001 gepresenteerd maar pas 3 maanden geleden ging de productie van start. Over een aantal maanden komt dan eindelijk Korea’s eerste supercar op de markt.

Zuid-Korea mag de vijfde grootste autoproducent ter wereld zijn, geen enkele Koreaanse fabrikant bouwt een supercar – tot voor kort dan. Want eind deze zomer staat in het Aziatische land de Spirra in de showrom. Deze supercar is het geesteskind van Proto Motors, dat inmiddels is overgenomen door Oullim Motors. Laatstgenoemde fabrikant brengt nu de Spirra op de markt.

In de jaren die verloren gingen sneuvelde de geplande V8-motor vanwege de zorgen om het klimaat. De vier versies van de Spirra worden nu alle uitgerust met een V6-benzinemotor van 2,7 liter inhoud die door Honda wordt geleverd. Deze motor heeft een vermogen van slechts 175 pk. Als zodanig komt de krachtbron alleen in de instapversie terecht, de Spirra n. Deze heeft een topsnelheid van 220 km/u en legt de 0-100 km/u-sprint af in 6,8 seconden.

De Spirra s wordt uitgerust met een kleine turbo, de Spirra turbo met een grote. Het topmodel Spirra ex krijgt een twin turbo. De prestaties voor laatstgenoemde versie zijn een top van 315 km/u en een sprint vanuit stilstand in 3,5 seconden. Het betere werk, dus. De motor ligt in het midden van de auto en wordt gecombineerd met een handmatige 6-versnellingsbak. Zoals het een supercar betaamt wordt de Spirra aangedreven via de achterwielen.

De Spirra weegt slechts 1.320 kg. Dat dankt de supercar enerzijds aan het lichtgewicht buizenframe dat de auto draagt, anderzijds door de koolstofvezel die in de body wordt toegepast. Prijzen ontbreken nog maar er zijn dan ook nog geen export-plannen richting Europa bekend.