Nieuwe Honda Civic komt jaar later

Geen reacties

De nieuwe generatie Honda Civic verschijnt later dan gepland. Daar staat tegenover dat in 2012 ook een hybrideversie van de hatchback zal verschijnen. Ondertussen hebben spionagefotografen de nieuwe vijfdeurs hatchback al gefotografeerd – of toch niet?

De nieuwe Honda Civic verschijnt niet dit jaar, maar eind 2011 of begin 2012. Dat vertelt John Mendel, topman bij American Honda Motor Company aan het Amerikaanse tijdschrift Autoweek:“Veranderende marktomstandigheden, scherpere verbuiksnormen en emissie-eisen hebben hun weerslag op de ontwikkeling.” Normaal gesproken vervangt Honda de modellen om de 5 jaar. Dat betekent dus ook dat de nieuwe Civic moet voldoen aan de milieu-eisen van 5 jaar na introductie.

Honda heeft daarom besloten dat de nieuwe generatie Civic wordt uitgesteld. Tegelijkertijd wordt de vormgeving nogmaals herzien. Al tijdens de Tokio autoshow eind vorig jaar liet topman Tsuneo Tanai zich ontvallen dat het formaat van de Civic, groter gepland dan het huidige model, toch verkleind moest worden.

De spionagefoto’s die deze week op internet zijn verschenen bevestigen dit. Op het eerste gezicht lijkt de vastgelegde 5-deurs Civic hatchback verdacht veel op de huidige generatie, ook wat de lengte betreft. Bij nader inzien heeft Honda, om het nieuwe design geheim te houden, de carrosserie gebruikt van het huidige model (afgebeeld op de onderste foto).

Afwijkingen zijn te vinden in de spoorbreedte (iets groter), de motorkap en de uitlaten. De verhoogde motorkap kan simpelweg het resultaat zijn van meetapparatuur – de gefotografeerde auto deed een remtest – maar kan ook duiden op een nieuwe motor. Het ontbreken van de uitlaten suggereert dat het gaat om een hybride model. Bronnen binnen Honda Europe bevestigen in het tijdschrift Autovisie dat er inderdaad een hybride uitvoering verschijnt van de Civic hatchback – een welkome aanvulling op de in Nederland toch al populaire Civic Hybrid sedan.

Mendel zegt dat het op de Civic gebaseerde model CR-V wel volgens de 5-jarige cyclus zal worden vernieuwd. Dat wil zeggen dat de nieuwe Honda CR-V in 2012 kan worden verwacht. Deze zal worden voorzien van de nieuwe hybride aandrijving voor zwaardere modellen.