Honda Civic: ‘revolutie in rij-eigenschappen’

Geen reacties

In september wordt de nieuwe Honda Civic onthuld. In aanloop naar dit debuut laat het Japanse automerk af en toe al iets los over het volledig nieuwe model. Als eerste: de ‘revolutie in rij-eigenschappen’.

Honda maakt ons warm voor de nieuwe Civic. Die wordt in september gepresenteerd op de IAA, de autobeurs van Frankfurt. Daar hopen we mooie foto’s van de negende generatie Civic te schieten, nu moeten we het doen met een foto en video van een nog afgeplakt model. Als opmaat voor de onthulling zal de Japanse autobouwer mondjesmaat informatie loslaten over de Civic.

In de eerste video zie je hoe de Japanse Honda-technici met hun Europese collega’s werken aan het verbeteren van de rij-eigenschappen en dynamiek. Hoofd ontwikkeling van het chassis, Kazuo Sunaoshi, vertelt: “De nieuwe Civic is niet slechts een evolutie. Vanuit het oogpunt van rij-kwaliteit hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt, een die gelijk staat aan twee nieuwe generaties van ontwikkeling.”

De ophanging met een torsie-as achterin speelt daarin de hoofdrol. Gebruik van deze techniek, ook in de huidige Civic, maakt het mogelijk om veel ruimte over te houden voor inzittenden en bagage. De as én de body van de auto zijn nu echter sterker gemaakt om meer stabiliteit bij hoge snelheid te verkrijgen en de bestuurder extra controle over de auto te geven. De nieuwe Civic zou hierdoor een uitgebalanceerde combinatie bieden van sportief rijgedrag en comfort.

De vijfdeurs hatchback is speciaal ontworpen voor de Europese markt. Hij is uitgebreid getest op wegen specifiek voor ons continent, zoals straten met kinderkopjes. De nieuwe Honda Civic moet begin 2012 in de showroom staan. Behalve sterkere en zuinigere versies van de 1.4 en 1.8 liter benzinemotoren wordt – in een later stadium – ook een compacte turbodiesel verwacht. Prijzen zijn nog niet bekend. Van de eerste acht generaties (sinds 1972) zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen Civics verkocht.