Elektrische Honda Jazz komt eraan

Geen reacties

Op de Los Angeles Auto Show zagen we vorig jaar de conceptcar, nu staat de productieversie van de Honda Fit EV er. Een bekend gezicht – de Fit is de Amerikaanse naam voor de Jazz – maar schoner dan ooit.

De geheel elektrische Honda Fit is afgestemd op gebruik van de gemiddelde forens. De verwachte actieradius bij gemiddeld verbruik is circa 122 km. Rij je in de stad in de Econ-modus – waarbij energiebesparing voorop staat – dan kun je tot 198 km voort voordat de Fit aan het stopcontact hoeft. Met een 240 V-oplader is de accu volledig op te laden binnen 3 uur. Aan boord van de Fit EV bevindt zich echter ook een snellaad-aansluiting voor onderweg.

Honda gebruikt een 20 kWh lithium-ion accupakket en de elektromotor van 92 kW, circa 125 pk, uit de FXC Clarity (Honda’s waterstofauto). Honda geeft geen top- of sprintsnelheden. Wel vermeldt het merk enkele aanwezige features. Zo kun je via de smartphone of internet gegevens bekijken (laadniveau van de accu’s, actieradius) of op afstand beïnvloeden (de airco aanzetten, opladen beëindigen). Al rijdende is er ‘interactive coaching’ dat de bestuurder assisteert om energie te besparen.

De Honda Fit EV is standaard voorzien van terugwinning van rem-energie. Behalve in Econ-modus kun je in Normal- of Sport-stand rijden. De batterijen liggen onder de vloer. De Fit EV verschijnt voorlopig alleen in de speciale kleur Reflection Blue Pearl. De auto heeft speciale lichtmetalen wielen en een achterspoiler. De zittingen zijn voorzien van biologisch geproduceerde stof.

Honda brengt de Fit EV als eerste op de Noord-Amerikaanse leasemarkt. Kopers betalen daar omgerekend circa 28.750 euro (exclusief belastingen) voor het model. Wanneer de auto naar Europa komt is nog niet bekend. Eerst zullen Amerikaanse automobilisten van onder meer Standford University en internetgigant Google feedback leveren om de elektrische Jazz te verbeteren.